logo

Carlotta - the museum database

bild

1022.0006 :: porträtt, medalj, svärd

  • Data elements
Bildarkivnummer
1022.0006
Inventarienummer, tidigare
1022.a.0006
Motivord
porträtt; medalj; svärd
Namn - avbildad
Hybennet, Bertrand
alt
Beskrivning

Bertrand Hybennet, född 1846, son till Carl Johan Oscar Hybennet och Anna Lovisa Lundgren. Fadern var urmakare men sadlade om till tandläkare. Bertrand blev också tandläkare och utbildade sig i Tyskland och Paris. År 1872 var den persiske shahens livmedikus, fransmannen Joseph Tholozan, på besök i Paris där han sammanträffade med Bertrand Hybennet. Tholozan noterade den unge svenskens kvaliteter och mötet kom att öppna en oanad karriärmöjlighet för Bertrand. Den persiske shahen Nasr-ed-din (1826-1896) var i behov av en hovtandläkare med modern västerländsk kompetens och av Tholozan fick nu Bertrand frågan om han ville fylla detta behov vid det persiska hovet i Teheran. Förmodligen tackade Bertrand ja i det närmaste omgående för redan samma år packade han sina väskor med alla för sitt yrke nödvändiga verktyg och redskap och påbörjade resan till konungarnas konung - shah Nasr-ed-din. På 1880-talet skänkte han samlingar av persiska konstföremål till Göteborgs museum. Samlingarna var rika och omfattade keramik, textilier, metallarbeten, vapen, teaterdräkter, glas med mera. Föremålen, vilka var såväl gåvor till Bertrand som egna inköp, var till stor del samtida.

Sven Hedin besökte Teheran tre gånger och mottogs samtliga gånger av Bertrand som visade honom runt i staden och dess omgivningar.

År 1906 återvände Bertrand till Sverige för att senare, år 1914, flytta till Frankrike där han dog 1931. Bertrand Hybennets rika samlingar av persiskt konsthantverk finns i dag på Världskulturmuseet i Göteborg. År 2006 visades samlingarna för första gången i Bertrands födelsestad Vänersborg i utställningen Spår av Persien på Vänersborgs museum. (källa: Peter Johansson, Bertrand Hybennet Kahn Urmakarsonen från Vänersborg som blev hovtandläkare hos shahen av Persien i Vänsersborgs söners gille, årssskrift 2006).

Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor - http
collections.smvk.se
Fotodatum
1870-1890 [?]
Namn - fotograf
Ermakov, Dmitri (1845 - 1916), fotograf
alt
Beskrivning

Dmitri Ermakov (1845-1916) lärde sig färdigheter som fotograf i det militära. Han deltog i flera ryska geografiska expeditioner. Han öppnade en studio i Tbilisi där stadens borgerliga lät sig fotograferas, men han gjorde också omfattande resor genom Eurasien. De flesta fotografier i slutet av 19: e och början 20th century var porträtt tagna inomhus, men Ermakovs bilder är tagna på en häpnadsväckande mängd olika platser. Ermakov dokumenterade allt han såg under sina resor genom Georgien, Turkiet och Persien, till Samarkand och Buchara i Centralasien, genom den ryska

Republikerna Dagestan, Circassia, Chechnia och Ingusjien, och genom Krim. Han dokumenterade arkitektur, kyrkor och monument i dessa regioner, ogästvänliga, snötäckta berg i Svanetia, oljefälten i Baku och byggandet av borriggar. Han gjorde också konst reproduktioner och fotografiska undersökningar av folken i de områden han besökt.

Resorna Ermakov gjorde var imponerande företag. Han arbetade med stora glasplåtar och olika stora kameror. (http://www.horizon-foundation.nl/ermakov1.htm, 2010-04-22)

Källor, Viaf - samma
viaf.org
Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor - http
rolfgross.dreamhosters.com, www.horizon-foundation.nl, commons.wikimedia.org
Världsdel - fotograferad i
Asien
Påskrift
Hybennet Khan
Namn - insamlare
Hedin, Sven Anders (1865-02-19 - 1952-11-26), författare, geograf, upptäcktsresande
alt
Beskrivning

Forskningsresande, geograf, författare. Fil.dr.

H. blev adlad 1902.

Efter att ha tagit en doktorsgrad i Halle (1892) genomförde H. tre egna expeditioner i Centralasien (1893-97, 1899-1902, 1905-09). H. gjorde 1916 en färd till Mellanöstern och 1923 en jordenruntresa.

År 1927 återvände H. till Centralasien för att på uppdrag av Lufthansa undersöka flygrutter och etablera affärskontakter mellan Europa och Fjärran Östern. Han stannade, med korta avbrott, till 1935 som chef för en serie expeditioner och forskningsföretag.

Åren 1933-35 undersökte H. på kinesiska regeringens uppdrag möjligheten att bygga bilvägar längs de gamla karavanlederna genom Gobiöknen.

Expeditionerna 1927-35, som var de vetenskapligt mest produktiva, var tidiga prov på mångvetenskapligt multinationellt fältarbete.

Den vetenskapliga publikationsserien från Hedinexpeditionen är beräknad att omfatta cirka 50 volymer.

H. har även författat många reseskildringar.

En stor tillgång har H. haft i sin talang som tecknare i detta sammanhang. H. ritade tusentals kartor och teckningar och hopbragte stora samlingar av geologiskt och etnografiskt material.

H. var ledamot av såväl Svenska Akademien (från 1913) som Vetenskapsakademien och mottog hedersdoktorat från univ. som Oxford, Cambridge och Harvard. /US

Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor - http
collections.smvk.se, kulturarvsdata.se, kulturarvsdata.se, www.geni.com, libris.kb.se, collections.smvk.se, collection.britishmuseum.org, collections.smvk.se, commons.wikimedia.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Anmärkning
Uppgiften om att Dmitri Ermakov är fotograf har ej kontrollerats. Uppgiften är ett tips till museet via mail 2010-04-21. 2010-04-26/MJ
Belongs to Bildsamling
1022 :: Hedin, Sven - 1885-91

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.