logo

Carlotta - the museum database

bild

1080.0067 :: ägg, kärl, föremålsporträtt, föremålsbild

Object description
Strutsägg för förvaring av vatten. (s. 39, Med världen i kappsäcken)
  • Data elements
Bildarkivnummer
1080.0067
Inventarienummer - avbildad
1799.02.0074 strutsägg
alt
Beskrivning

Strutsägg med inristat motiv. Stutsskal har historiskt använts som vattenkrus i Sydafrika. Mynningen utgörs av ett hål som skärs ut i ena änden eller i sidan av ägget, ibland är skalen dekorerade. Motivet på detta strutsägg liknar dock inte de vanliga motiven; "The engravings show a Hottentott warrior, a Hottentott woman with her child, an elephant, a tree and some grass. Both ends of the egg are decorated with flowers and a star pattern, that recalls European peasant art from the 18th centutry". (Rudner.1957,s.10)

Konstnären bakom dekorristningen är okänd, men stilen på dekoren liknar inte den man annars finner i området. Rudners kommentar i katalogen; "...- it must have been made by a European or possibly by a civilized Hottentott. We might imagine that Sparrman himself made it, using the technique of the natives..."(Ibid.)

Beskrivning av motivet: Mannen håller ett spjut i sin högra hand och bär en skinncape över samma axel. På ryggen bär han ett koger med pilar och en pilbåge. I sin vänstra hand håller en stav. På huvudet bär en liten huvudbonad, och han är klädd med att höftskynke. Öronen är prydda med ringar. Runt halsen har han en halsring, vänster arm och fötter har han arm- resp. fotringar. Kvinnan bär barnet i en barnbära på ryggen. Hon är klädd med en skinncape över axlarna och en skinnkjol om höften. På huvudet har hon en solhatt och hon håller en pipa i sin högra hand. I den vänstra handen håller hon en bukett med blommor eller örter. Benen, från vrist till knäveck, är täckt med fotringar. Arm- och halsringar pryder armar och hals. /HTB

Motivord
ägg; kärl; föremålsporträtt; föremålsbild
Fotodatum
2002
Namn - fotograf
Sandin, Tony
alt
Beskrivning
Tony Sandin, född 12 mars 1959, fotograf. Under 1990-talet var han i Pine Ridge, reservat för oglala lakota (en av siouxstammarna) i södra South Dakota, och fotograferade. Hans bilder har visats i flera utställningar. Verksam vid Statens museer för världskultur.
Källor, Viaf - samma
viaf.org
Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor - http
collections.smvk.se, collections.smvk.se, id.loc.gov, collections.smvk.se
Mediabärare
digital
Beskrivning
Strutsägg för förvaring av vatten. (s. 39, Med världen i kappsäcken)
Källor
Med världen i kappsäcken, 2002.
Referens - publicerad i
Östberg, Wilhelm (red.) (2002). Med världen i kappsäcken: samlingarnas väg till Etnografiska museet. Stockholm: Etnografiska museet
alt
Källor - http
libris.kb.se
Belongs to Bildsamling
1080 :: 2002, Etnografiska museet

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.