logo

Carlotta - the museum database

2012.08.0001 :: kraftföremål, porträtt

Object description
Religiöst kraftföremål "Matswa-fetisch", två fotografier av den kongolesiske profeten André Matswa monterade på en fanerad träskiva. Högra fotot föreställer Matswa som militär och är troligen autentiskt, vänstra Matswa som barn i samtal med Jesus.
  • Data elements
Inventarienummer
2012.08.0001
Sakord
kraftföremål; porträtt
Sakord, engelska
power object; portrait
Motivord
Fotografiet föreställer den kongolesiske profeten André Matswa.; Jesus Kristus
Motivord, engelska
Jesus Christ
Namn - avbildad
Matswa, André
Beskrivning
André Matswa (1899-1942) föddes i Kongo-Brazzaville och blev en av förgrundsfigurerna för motståndet mot den franska kolonisationen. Han tillhörde den etniska gruppen lari (laari), ett av de kongo-talande folken, utbildade sig i en katolsk skola och blev utsänd som bykatekist men fortsatte sin utbildning i Brazzaville. 1921 åkte han till Frankrike och deltog senare som frivillig i den franska armén i det Marockanska kriget (1924-25). Tillbaka i Paris kom han i kontakt med antikoloniala rörelser (som Leopold Senghors Le Comité de Défense de la race Nègre) och bildade tillsammans med landsmän organisationen Association Amicale des Originaires de l'AEF ("Vänskapsföreningen för människor med ursprung i Franska Ekvatorialafrika"), vars syfte var att motverka fransmännens förtryck och exploatering av de afrikanska kolonierna. Matswa greps av de franska myndigheterna, skickades tillbaka till Brazzaville och senare i exil till Tchad. Motståndet fortsatte efter att han 1936 kom tillbaka till Brazzaville. 1942 greps Matswa på nytt och torterades och misshandlades till döds på order av kolonialmakten. Efter hans död fick Matswa profetisk och messiansk status bland människor i Kongo-Brazzaville, som hävdade att han levde i en annan dimension i väntan på att återkomma till Kongo för att driva bort de vita förtryckarna. André Matswa blev föremål för religiös dyrkan tillsammans med bl a Simon Kimbangu, i den så kallade ngunza (profet)-rörelsen i Kongostaterna (se Sundberg 2000:124ff och Andersson 1958). Matswa ses också som en av inspiratörerna för den nutida globala rörelse av unga, svarta modemedvetna som kallas SAP:eurer (Gondola 2010).
Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
fr.wikipedia.org
Utställning - ingår i
Magasinet - En etnografisk skattkammare
alt
Tidpunkt - öppnad/start
2012-10-26
Utställning, del av - ingår i
Magasinet - Q, Donerat, upphittat, överblivet
alt
Utställning, monterdel - ingår i
Q13, Saker som gör motstånd
alt
Region - ursprung
Ngouedi
Land - ursprung
Kongo-Brazzaville : Afrika
alt
Geonames-referens
sws.geonames.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Land, engelska - ursprung
Republic of the Congo
Världsdel - ursprung
Afrika
Världsdel, engelska - ursprung
Africa
Geografiskt namn - annat
Franska Kongo
Beskrivning
Religiöst kraftföremål "Matswa-fetisch", två fotografier av den kongolesiske profeten André Matswa monterade på en fanerad träskiva. Högra fotot föreställer Matswa som militär och är troligen autentiskt, vänstra Matswa som barn i samtal med Jesus.
Påskrift
På baksidan av träskivan sitter en papperslapp påklistrad på vilken det står skrivet med bläck: "Fotot" av Matswa överlämnades av Ndondou till Sven Hagerfors vid Ngouedi omkring 1949.
Materialkategori
papper; trä
Material - tillverkning
papper; trä
Material - sekundärt
trä
Material, engelska - tillverkning
paper
Förvärvsomständigheter - i fält
Föremålen överlämnades av Pastor Ndondou Daniel till missionär Sven Hagerfors på Ngouedi, Franska Kongo (nuvarande Kongo-Brazzaville).
Förvärvsomständigheter - till museet
gåva
Längd
13,6 cm
Bredd
18 cm
Tjocklek
0,4 cm
Källor
Föremålens användning och betydelse är väldokumenterade i Efraim Anderssons “Messianic Popular Movements in the Lower Congo,” 1958.
Belongs to Samling
2012.08 :: Svenska Missionskyrkan

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.