logo

Carlotta - the museum database

bild

903546 :: interiör

Object description

Scener och samtal

Göteborgs litteraturhus

c/o Världskulturmuseet

En parallell litterär scen som på olika sätt tar upp frågor kring hur vi vill leva tillsammans och hur vi bäst värnar det demokratiska samhälle vi är en del av.

  • Data elements
Bildarkivnummer
903546
Motivord
interiör
Händelse - var närvarande vid
Litterär scen på Världskulturmuseet (2017)
alt
Beskrivning

Under bokmässehelgen 29-30 september 2017 skapades en parallell litterär scen på Världskulturmuseet. Fredagskvällen bjöd på läsningar, mikroföreläsningar och musikframträdanden i samarbete med tidskriften Glänta. Hiphopartisten och ordkonstnären Erik Lundin var en av de medverkande under fredagskvällens festligheter, men framförallt präglades kvällen av korta läsningar och mikroföreläsningar kring antirasistiska strategier med författare som Elisabeth Hjort, Edda Manga och Mara Lee.

Programmet under lördagen - Scener och samtal - gjordes i samarbete med Göteborgs Litteraturhus. Författaren Arundathi Roy inledde.

Åtta olika scener fanns för läsningar och samtal, och gästades av ett antal författare. Bland de många författarna som framträdde var bl a den syriske författaren Samar Yazbec, Johannes Anyuru, Sara Stridsberg, Kristina Sandberg och Marianne Lindberg de Geer.

Tv-programmet Babel spelades in under helgen, och visades på SVT 1 oktober.

Programaktiviteterna under helgen besöktes av närmare 1700 besökare.

Namn - fotograf
Winther Åshaug, Ina Marie
Beskrivning
Ina Marie Winther Åshaug, född 15 december 1983, Brönnöysund, Norge, konstnär och fotograf. Började arbeta som fotograf vid Världskulturmuseet, Göteborg, hösten 2014.
Källor - http
inamarie.se, collections.smvk.se
Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Fotodatum
2017-09-30
Namn - avbildad
Roy, Arundhati
Beskrivning

Arundhati Roy, född 24 november 1961 i Shillong i Meghalaya, är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist.

Roy var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset. Det verk som gav henne det var romanen De små tingens gud (engelsk originaltitel The God of Small Things), som handlar om två indiska tvillingar, en pojke och en flicka. Handlingen är fylld med familjens tragedier och livsglädje trots allt, inom ramarna för det hårt socialt skiktade och sexistiska sydindiska samhället.

Efter De små tingens gud har Roy mest arbetat som samhällsdebattör och politisk skribent och aktivist. Som sådan har hon engagerat sig i fredsfrågor, för ursprungsbefolkningars och andra fattigas rättigheter och i rörelsen för global rättvisa, mot kapitalism, i-landsdominans och miljöförstöring. Internationell uppmärksamhet har hon framför allt fått som förkämpe för de indier som fördrivs från sina hem på grund av stora dammbyggen, som det i floden Narmada, och som kritiker av Indien och Pakistans kärnvapenpolitik och av Bush-administrationens krig i Afghanistan och Irak. Hennes politiska texter har bland annat publicerats i The Guardian, Le Monde diplomatique och Outlook India.

2017 publicerades "Den yttersta lyckans ministerium", hennes första roman på 20 år - även den nominerad till Bookerpriset.

Roy föddes i Shillong i Meghalaya i nordöstra Indien, men växte huvudsakligen upp i Kerala i södra delen av landet. Hon bor numera i den indiska huvudstaden Delhi. (Wikipedia, läst 2017-10-06)

Källor - http
libris.kb.se, collections.smvk.se
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Sökord
Litteratur; Göteborgs litteraturhus; böcker; Författare; Samtal; Scener; Världskulturmuseet; 30.09.2017
Beskrivning
Scener och samtal Göteborgs litteraturhus c/o Världskulturmuseet En parallell litterär scen som på olika sätt tar upp frågor kring hur vi vill leva tillsammans och hur vi bäst värnar det demokratiska samhälle vi är en del av.
Ort - fotograferad i
Göteborg
Land - fotograferad i
Sverige : Europa
alt
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Geonames-referens
sws.geonames.org
Datum - registrering
2017-09-30

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.