1979.22.0010
::
materialprov, krydda

- Object description
21 olika torkade kryddor som odlas och används i matlagning i Eritrea och Etiopien, dessa kryddor är inköpta på marknader i det eritreanska höglandsområdet.
De 16 första (delobjekt A-P) bör ingå i kryddblandningen berbere som används vid tillagning av zighni (gryta tillagad på höns) eller zebhi (gryta tillagad på nöt- eller fårkött). Samma maträtt heter wät på amharinja:
A) Gingibil (ingefära) B) Korerima (släkting till kardemumman) C) Zagda habesha () D) Sezeg nay habesha () E) Zagda bahri () F) Kemem Bahri () G) Shilan () H) Adri (senap) I) Azmut nay habesha () J) Azmut nay bahri () K) tza'da & Kejih shingorti (vit och rödlök) L) Tchena Adam () M) Abake (bockhornsklöver) N) Berbere tzelim (svartpeppar) O) Berbere (röd spansk- eller chilipeppar) P) Sjubate kemem ().
De övriga kryddorna är: Q) Hurud (gurkmeja) R) Berbere (kryddblandning av de ovannämnda kryddorna) S) Shiro (ärtmjöl som används vid tillagning av maträtten/såsen shiro) T) Blandade kryddor för en zighni. U) Guli (ricinfrön. Fettet används för att smörja den keramiska stekhällen/laggen mogogo (metad på amharinja) se föremål 1979.22 6.)
(HTB)
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.