1887.08.4065
::
skulptur, statyett, figur

- Object description
Buddha under ormkungens huva.
Under fregatten Vanadis uppehåll i Bangkok köpte Hjalmar Stolpe en liten samling buddhastatyetter. Dessa är alla rikt dekorerade och förgyllda i den stil som var förhärskande i Bangkok under 1800-talets senare del. Denna buddhastatyett föreställer ¿Buddha under naga(orm)-konungen Mukalindas huva¿. Detta är en scen ur den historiska Buddhas liv. Enligt traditionen satt Buddha under sju veckor vid foten av ett banyanträd försänkt i djup meditation sedan nått han stadiet av Upplysthet. För att skydda Buddha mot åska och regn kröp ormkonungen Mukalinda, som bodde under trädet, fram ur sin håla och lindade sin kropp sju varv kring Buddhas kropp och bredde ut sin kobrahuva över Buddhas hjässa. Buddha kunde därigenom fortsätta sin meditation utan avbrott. På fotot bildar ormkonungens hopringlade kropp en tron åt Buddha medan nagahuvan utformats som sju separata nagahuvuden.
De kanoniska texterna anger 32 kännetecken som karaktäriserar en buddha. De flesta är fysiska särdrag. Ett av de vanligaste är ushnisha, en utbuktning på hjässan som ibland kan likna en kunglig turban Denna Mukalindabuddha kröns av en eldsflamma eller en juvel, en karaktäristisk ikonografisk detalj hos thailändska buddhabilder. Eldsflamman är en manifestation av Buddhas väsen som är fyllt av kosmisk energi. Denna energi omger Buddha som en strålglans och ger hans hud en gyllene ton, den lyser genom munkdräkten så att denna tycks tunn, genomskinlig och häftande vid kroppen och den slår ut i en flamma på Buddhas hjässa.
Det material som används i Buddhastatyer och statyetter valdes inte av estetiska skäl utan följer den föreställning om Buddha som ges i de kanoniska skrifterna. I allmänhet är statyerna gjorda av brons som målas, lackeras eller förgylles för att återge Buddhas lysande gyllene hud.
I en bevarad beskrivning av hur en buddhabild tillverkades i Bangkok i början av förra seklet är det tydligt att talet nio hade stort symbolvärde i de ritualer som beledsagade tillverkningen. Nio ädla metaller skulle till exempel blandas i buddhastatyn. Inför själva gjutningen hölls en ceremoni under vilken nio munkar sjöng en text ur Buddhas predikningar Sutra Pitaka för att avvärja ondska. Fyra munkar sjöng därpå en text som skulle förse bilden med Buddhas egenskaper, sedan förgylldes statyn och först därefter kunde den invigas. Detta skedde återigen i en ceremoni under vilken bland annat nio små behållare med lyckobringande föremål placerades i statyn, som sedan förseglades. Slutligen öppnade bronsgjutaren statyns ögon medan nio munkar sjöng en helig text.
Elisabet Lind
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.