Afrosvenska historieveckan på Etnografiska museet
4 oktober 2017, kl. 17:00 - 20:00, Historiska bilder av Afrosvenskar
Pris: 80 kr; fritt under 18 år
Kl 17.00 Visning med Sveriges koloniala historia i fokus.
Kl 18.00 Badin och de andra: att leva som afrikan i 1700-talets Sverige - föredrag med Joachim Östlund, Lunds universitet
Kl 19.00. Samtal om hur historien gestaltas i den visuella kulturen med serietecknaren Eric Basir, aktuell med serieromanen Badin and the Secret of the Saami, och konstnären och konsthistorikern Catherine Anyango-Grünewald, Konstfack. Anyango-Grünewald har bland annat illustrerat den lovordade versionen i serieformat av Joseph Conrads Heart of Darkness. Medieforskaren och filmvetaren Ylva Habel leder samtalet. På engelska.
Sverige och slavhandeln
Lördag 7 oktober 2017, kl. 13:00 - 16:00
Pris: 80 kr; fritt under 18 år
Kl 13.00 Slaveri och mångkultur i svenska 1600-tals kolonier - föredrag med Jonas Monié Nordin, Historiska museet och Uppsala universitet. .
Kl 14.00 Slaveri under svensk flagg - föredrag med Professor Holger Weiss, Åbo Akademi.
Efter föredragen följer ett samtal om svenskt slaveri, kolonialhistoria och hur denna historia påverkar oss idag. Kitimbwa Sabuni, Afrosvenskarnas riksförbund modererar.
Frihetsdagen - familjesöndag
8 oktober 2017, kl. 13:00 - 17:00
En familjedag tillsammans med Afrosvenskarnas Riksförbund.
Pris: Fri entré
Den 9 okt 1847 frigavs de sista förslavade afrikanerna på den svenska kolonin S:t Barthélemy och slaveriet i Sverige förklarades officiellt avskaffat.
Etnografiska museet och Afrosvenskarnas Riksförbund uppmärksammar minnesdagen med syfte att hedra offren för den transatlantiska slavhandeln.
Följ med på familjevisning om Sveriges koloniala historia och kreolkultur, se uppträdanden och prova på afro-latinsk dans, var med på sagostund, skapa lyckoamuletter i verkstan och delta i workshop med Afrosvenska Akademin.
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.