Från Insidan (SMVK:s interna webb) 2009-02-12:
Ge aldrig upp hoppet!
Stulen mongolisk silverkrona återfunnen på poliskontor efter 25 år.
Museer, bibliotek och arkiv råkar inte så ofta ut för stölder eller inbrott, men då så sker väcker det normalt berättigad uppmärksamhet. Det är ju något gemensamt ägt som någon av oss (dessvärre inte så sällan "en av oss" i trängre bemärkelse) tillskansat sig. Och känslan är alltid från allmänhetens sida att institutionen i fråga på något sätt fallerat i sin bevakning eller hantering.
1980 ställde Etnografiska Museet ut det mongoliska vardagstält, ger, från Edsin Gol, som Gösta Montell införskaffat under Sven Hedins sista expedition. I det rikt utrustade tältet placerades också en mongolisk huvudprydnad, en kvinnokrona (1935.50.3378.C) med dithörande örhängen (1935.50.3378.E1-E2), allt i silver med koraller och turkoser, föremål som separat köpts in i Stockholm 1930 , men som ursprungligen kom från khalka mongolerna. Den var egentligen en del av en komplett kvinnodräkt och betraktades som en av våra mongoliska samlingars allra finaste föremål. Sorgen var därför stor då den 1984 stals. Omständigheterna kan man läsa om i tidningsnotiser behandlande det uppmärksammade tillgreppet.
Åren gick och obehaget över förlusten lade sig aldrig på museet, det poppade ofta upp då stölder kom på tal. Vi undrade ständigt vart vår stulna klenod kunnat ta vägen. Föga anade vi att den hela tiden låg i säkert förvar hos en kriminalkommissarie på Rikskriminalen i Stockholm, något som poliserna där inte heller lyckats konstatera.
Så byggde man nyligen om på "Rikskrim" och den nu avlidne kommissariens efterträdare i tjänsterummet fick lov att utrymma det, varvid en väska, som stod i ett hörn uppmärksammades. Den hade tagits i beslag från en inbrottstjuv, uppenbart av den klassiska typen ty väskan huvudsakligen innehöll bordssilver och silverpokaler. Att se väskan väckte minnen av "Ture Sventon och Nysilverligan". Därtill dock något som Kriminalkommissarie Anders Åhlén, som var rummets innevånare, inte kunde identifiera.
Efter ett försök med Östasiatiska museet vände han sig till oss, och den beskrivning han gav väckte omedelbart min tanke att det kunde röra sig om den stulna kronan. Den 13:e januari, vid besök hos polisen på Kungsholmen, kunde jag konstatera att så verkligen var fallet, att kronan var i gott skick (endast en liten korall hade försvunnit) och att örhängena också fanns där (se bild). Sålunda kunde "1935.50.3378 c och e" lyckligen efter 25 år på rymmen återbördas till den hylla varifrån Anita Utter aldrig tagit bort lappen att föremålen var "utställda". Man skall aldrig ge upp hoppet!
Håkan Wahlquist/Asienintendent EM
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.