logo

Carlotta - the museum database

Afrikansk textil :: 1997-04-19

Object description
17 diabilder i bildarkivet.
Object description
Utställningen Afrikansk textil existerade också under 1998 som vandringsutställning. Turnéplaner visar detta. Uner 2002 erbjöds också denna utställning.
Utställningsnamn
Afrikansk textil
Tidpunkt - öppnad/start
1997-04-19
Tidpunkt - stängd/slut
1997-09-28
Plats
Etnografiska museet, Stockholm
Beskrivning
17 diabilder i bildarkivet.; Utställningen Afrikansk textil existerade också under 1998 som vandringsutställning. Turnéplaner visar detta. Uner 2002 erbjöds också denna utställning.
Publicerad text

Afrikansk textil

Sprakande färger, spännande kontraster, kreativa mönster

19 april - 28 september 1997

Den 19 april 1997 öppnades utställningen Afrikansk textil. Här visas vävda, handtryckta och batikfärgade tyger från Västafrika och Guinea-Bissau, rafiatyger

från Centralafrika, dräkter från Etiopien och Nigeria.

Initiativtagare till utställningen är Afrikagrupperna som härom året började ge ut en serie böcker om afrikansk kultur. Först kom Mat från Afrika, sedan Sånger frånAfrika, Litteratur i Afrika och sist Textil i Afrika. Under arbetet med textilboken visade det sig att det finns fantastiska samlingar av afrikanska textilier i Sverige, och – inte minst – att här bor flera skickliga afrikanska textilkonstnärer. Vi ville visa upp detta fina konsthantverk så att fler kan få möjlighet att njuta av det.

Under utställningsperioden visas film regelbundet. Under maj och juni arrangeras workshops i textiltryck, vaxbatik och knytbatik.

Utställningen är ett samarbete mellan Folkens Museum, Afrikagrupperna, AFROART och textilkonstnärinnan Aino Ternstedt Oni-Okpaku. Övriga utställare är Bob Jammesh, Ismail Fatty och Therese Ferry.

Programpunkter för perioden juli – september konner att annonseras senare.

Text från hemsidan, www.etnografiska.se

Katalog ja/nej
ja
Fotodokumentation ja/nej
ja
Namn - ansvarig
Gustavsson, Christina
Beskrivning
Projektledare för utställningen Den skapande människan.
Namn - samarbete med
Afrikagrupperna
Beskrivning
Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Källor - http
www.afrikagrupperna.se
Afro Art
alt
Beskrivning

Afroart bildades som en stiftelse av olika kvinno- och kyrkoorgansisationer. Syftet var att stödja, utveckla och sprida kunskap om hantverk i Tredje världen. I början inriktade man sig på den afrikanska kontinenten, sedan tillkom länder i Latinamerika och Asien.

Den första Afroartbutiken startade i Stockholm 1967. Initiativtagare var Jytte Bonnier och idén sprang ur ett annat projekt, etablering av en konstskola i Sydafrika, Rorke’s Drift.

Lärare på skolan var en grupp svenska konstnärer som lyckades göra skolan till en stor succé. Föremål som kom till på skolan skapade snabbt ett internationellt intresse, vilket i sin tur genererade ett behov av försäljningskanaler utanför Sydafrikas gränser. Idén om en butik i Stockholm var därmed född!

Den allra första Afroartbutiken öppnade på Regeringsgatan 8 i Stockholm. Därefter har Afroart haft fler adresser, bland annat i Malmö och i Göteborg. Afroart har (2010-tal) två butiker på Hornsgatan 58 respektive Nybrogatan 29 i Stockholm och på S Larmgatan 7 i Göteborg.

Under åren har Afroart importerat och sålt hantverksprodukter, sänt rådgivande volontärer via SIDA-bidrag till biståndsländer och bedrivit informationsverksamhet om hantverk. Afroart har medverkat till flera uppmärksammade utställningar, bland annat på Kulturhuset i Stockholm.

År 2003 skiftade Afroart ägare. Sex textilformgivare tog över verksamheten och driver idag Afroart med ny kraft och energi. (http://afroart.se/om/historik, 2010-05-06)

Källor - http
collections.smvk.se, afroart.se
Inlånat ja/nej
ja
Utställningstyp
tillfällig utställning
Affisch ja/nej
ja
Infoblad ja/nej
ja
Föremålsförteckning ja/nej
ja

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.