logo

Carlotta - the museum database

bild

Nordström, Ester Blenda :: journalist, författare

Object description

Ester Blenda Elisabet Nordström, född 31 mars 1891 i Stockholm, död 15 oktober 1948 på samma plats, var en svensk journalist och författare. Hon blev känd då hon 1914 tog arbete som piga och sedan i en reportageserie beskrev sina erfarenheter. Hon var bror till tandläkaren och entomologen Fritiof Nordström samt faster till sångtextförfattaren Gunilla Sandberg.

Nordström skrev i Svenska Dagbladet 1911–1917 under signaturen Bansai. 1914 tog hon anställning som piga och rapporterade om sina erfarenheter i en reportageserie som gjorde henne känd: En månad som tjänsteflicka på en gård i Södermanland. Hon dokumenterade erfarenheterna också i en bok, En piga bland pigor, som blev en succé, utgavs i flera upplagor, och 1924 även filmatiserades. Nordström har blivit kallad Sveriges första wallraff

Norström fortsatte med undersökande journalistik. Hon arbetade som ambulerande lärare i Lappland och bodde ett år i en samisk gemenskap. 1922 for hon till New York som tredjeklasspassagerare och tog arbete som servitris och kökshjälp. Senare liftade hon genom USA. Erfarenheterna publicerades i boken Amerikanskt.

Hon var gift med entomologen René Malaise mellan 1925 och 1929 och deltog i hans utforskande av Kamtjatka i dåvarande Sovjetunionen. De båda bodde där i en by i fem år. Nordström skrev reportageboken Byn i vulkanens skugga.

Också som författare av flickböcker var Nordström en pionjär. Huvudpersonen Ann-Mari Lindelöf påminner om henne bland annat genom sitt sociala engagemang. Böckerna beskriver den unga kvinnans utveckling mot självständighet, inte en historia med äktenskap som primärt mål.

Hon är begravd på Boo gamla kyrkogård. (wikipedia, 2014-01-29)

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.