logo

Carlotta - the museum database

K-11038-005 :: Lock

Object description
Huvud, terrakotta färgat lergods,bemålat svart brunt. Hål markerar ögon och mun. Pan -shan,Neolitisk. Kina.
Accessionsnummer
K-11038-005
Sakord
Lock
Sakord, engelska
Lid
Utställning - ingår i
Kina före Kina
alt
Tidpunkt - Öppnad/Start
2004-09-04
Utställning, del av - ingår i
Kina före Kina M2
Tidpunkt - tillverkning, tidigast
-5000 [?]
Tidpunkt - tillverkning, senast
-3000 [?]
Land - ursprung
Kina : Asien
alt
Geonames-referens
sws.geonames.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Land, engelska - ursprung
China
Världsdel - ursprung
Asien
Geografiskt namn - annat
Östasien
Beskrivning
Huvud, terrakotta färgat lergods,bemålat svart brunt. Hål markerar ögon och mun. Pan -shan,Neolitisk. Kina.
Beskrivning, engelska

Function: Probably intended as a lid for a ceramic vessel of a ritual character

Acquisition: Bought by Prof. Johan Gunnar Andersson in Paris before 1943.

Why this is a masterpiece

Very few similar pieces have been found in archaeological excavations in China since the 1930's. We don't know what it represented to the creator, but with its wide-open eyes and mouth, the tattoo-like pattern on its face, the serpent coiling down its neck and the truncated "horns", this head arouses our curiosity.

History of the Object

Probably this object functioned as a lid of a ceramic vessel. This type of vessel was probably modelled on natural gourds (calabash) as observed by the ethnographer, Karl Izikowitz. (Virtual Collection of Masterpieces, http://masterpieces.asemus.museum/Default.aspx)

Diameter
21
Höjd
13
Anmärkning

Etikett innut i :NR 33963 + oläsligt

H:13 cm D:21 cm

; Automatiskt skapat via OMBILD
Materialkategori
Keramik
Material
Lergods
Material, engelska
Ceramics; Pottery; Earthenware
Sökord
VCM; Google Art 3; Kärl; Shaman; Shamanhuvud
Sökord, engelska
Ceramic; Earthenware
Publicerad text
I huvudet på en shaman Shamanhuvuden inköpta i Banshan, Kina. Yangshao-kulturen, Keramik. Inventarienumer: K-05472; K-11038-5. De två bemålade huvudena i keramik är världsunika och hör till museets märkligaste föremål. Ansiktena är tatuerade eller bemålade. Eller är de kanske masker? Exakt vad de är och hur de användes förr i tiden vet vi inte, men det är också en del av mystiken med dem. En orm ringlar nedför nacken på huvudet som står i förgrunden. Den har också piercade, taggiga utskott vid kinderna och hakan. Dessutom är bägge huvudena försedda med "horn" i vilka man skulle kunna fästa plymer eller annan dekoration. De är gjorda i samma slags keramik som många av de andra andra "vanligare" kärlen i Banshansamlingarna*. Axelpartiet mynnar ut i en taggig krage. Det har spekulerats i om de varit lock till keramikkärl. Men något kärl på vilket de skulle passa som lock har dock inte påträffats. Värt att notera är att det på flera håll i världen finns exempel på kalebasser i vilka man skurit lock med taggiga kanter, bl.a. från Zinanfu i Kina. En annan spekulation är att de här keramikhuvuden kan ha varit figuriner, skulpturer som skulle finnas på plats i det rum där shamanen skulle falla i trans. Kanske skulle de fungera som shamanens medhjälpare som inspirerade dansen och själva seansen. Det ser ut som om de öppnar sina munnar för att tala, som om de vill säga något, eller sjunga något. Vad tror du att de fyllde för funktion? *Banshan (半山) är en arkeologisk fyndplats som ligger i Guanhe, Gansu-provinsen. Det tillhör en fas i Yangshao-kulturen som varade under ca 2600 - ca 2300 f.v.t. och upptäcktes av svensken Johan Gunnar Andersson på 1920-talet. (Julkalendern 2016)
Utställning - tidigare
Julkalendern 2016
alt
Beskrivning

Julkalender 2016

Äntligen är det dags att lägga upp årets julkalender!

I år har vi valt en ganska brokig samling bilder som kanske vid en första anblick inte ser ut att ha så mycket gemensamt. Men det har de!

Vi har botaniserat i våra samlingar och valt ut ett antal föremål som av olika anledningar väckt vårt intresse. Sedan har vi nystat i deras historia och följt deras vindlande väg över världshaven och genom seklerna – ända fram till deras nuvarande hemort bakom museimontrarnas glas eller i de tempererade magasinen i Tumba.

Den röda tråden kan kanske sägas vara Östasiatiska museet, som det har kommit att se ut idag. En samlingsplats för berättelser om kulturmöten, om spännande och excentriska karaktärer, om enastående hantverk, om människors olika världsåskådningar och livfilosofier – ja, om livet helt enkelt.

Klicka på dagens lucka för att upptäcka vad det är för föremål som gömmer sig bakom bilden. Längst ner hittar du en tidslinje med ett urval av dynastier i Kina i relation med perioder och händelser i Väst och i Sverige.

Välkomna med på resan för nu drar vi igång!

Tidpunkt - Öppnad/Start
2016-12-01
Tidpunkt - Stängd/Slut
2016-12-24
matt [beräkning]
Längd cm Bredd cm Djup cm Höjd 13 cm Diameter 21 cm TjockMattTjcm
Tillståndsbedömning
Hopsatt av flera delar
displayidnummer [beräkning] - inv
*101107*
Tidigare rum
Milox
Ursprungsregister
omInv; omDok

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.