Målning, tusch o färg på siden, Kina, 1300-tal (?).; Attribuerad till Qian Xuan (c.1235-efter 1301); "Avskeden mellan Su Wu och Li Ling". Målning. Horisontalrulle (upprullningsanordningerna borttagna). Tusch och färger på siden.
Målningen visar avskedan mellan de två generalerna Su Wu och Li Ling. Till höger en soldat på vakt, till vänster en kusk med Li Ling's häst. I bildens centrum en get och två får. Scenen är avbildad mot en tom yta. Figurerna är avbildade i en arkaiserande stil, Li Ling's män har ansiktsdrag som påminner om de bisarra drag som vi kan ibland se i målningar från Tang-dynastin och De fem dynastierna. Konstnären verkar ha haft problem med att återge Li Ling i profil lika såväl som Su Wu i en face aspekt, och resultatet är något valhänt. På den anndra sida har konstnären till fullo behärskat återgivelsen av en häst sett bakifrån i 3/4 aspekt. Hästmålningar var populära under Tang-dynastin, och konstnärerna briljerade i avbildningar av hästar sedda från olika vinklar, medan målarna under de senaste dynastierna hade stora problem med att återge hästar något så när övertygande. Penselarbetet i målningen är svagt, på flera ställen osäkert, och antyder klart att målningen är en kopia efter ett äldre arbete. (Se övr.)
H:27,5 cm, B:84,5 cm.
Passepartout: 44,5 x 100 cm.
E.E. (Ernest Erickson samling)
(Lådor V2)
; Målningen beskriver en berömd händelse från Han-dynastins histori - avskeden mellan de två generalerna Su Wu och Li Ling på de kalla steppområden i norr, där xiongnu-nomaderna härskade. Su Wu hade skickats av den kinesiska kejsaren Han Wudi som sändebud till xiongnu, där han blivit kvarhållen och tvingats arbeta som fårskötare. Li Ling, som var en av kejsar Wudi's mest berömda generaler, hade kommit i xiongnu's tjänst efter ett misslyckat fälttåg i norr. Han försökte att övertala Su Wu att samarbeta med nomaderna, men Su Wu viddhöll sin lojalitet mot Han-dynastin, och de två generalerna skiljdes i djup sorg.
Målningen skildrar de två generalerna gråtande medan de omfamnar varandra till avsked. Deras händer är lyftade och täcker munnen - ett uttryck för köld och förtvivlan. Su Wu är klädd som en fårhärde, medan Li Ling är klädd som en högre ämbetsmann i röd dräkt och kostbar huvudbonad. Vid hans sida hänger ett svärd, medan hans kommandostav är till hälften gömd bakom Su Wu's rygg. Till höger för generalerna står en av Li Ling's män på utkick, med vänster hand skugger han för ögonen, högerhanden håller fast ett baner. Baneret är fastlindat kring stången, enbart den nedersta hörnan fladdrar löst i vinden. Till vänster för generalerna - i målningens centrum - står en get och två får. Geten och det ena fåret böjer huvudet som för att söka f˙da på den frusna marken. Li Ling's häst och kusk står helt till vänster i bilden, kusken betraktar avskedsscenen, medan hästen står vänt bort från betraktaren och sålunda på ett effektfullt sätt avslutar bildens komposition. Figurerna är avbildade mot en tom yta, men vinden i de skinnfodrade dräkterna och männens sammanbitna uttryck ger stämningen av en kall vinterdag på stäpperna i norr.
Målningen är mycket sliten, och de ursprungliga upprullningsanordningerna borttagna. B. Gyllensvärd har föreslagit att målningen är ett fragment, men kompositionen som öppnar med den vakthållande soldaten och slutar med den bortåtvända hästen, verkar mycket fullgången.
I vänsterkant signerad med Qian Xuan's namn. Qian Xuan var en berömd målare från tidig Yuan, känd bl.a. för sina målningar i Song-målaren Li Gonglin's stil. Målningen saknar emellertid den förfinade stil som utmärkar målningar av Qian Xuan och Li Gonglin. En målning med Su Wu/Li Liang-motivet attribuerad Li Gonglin var känd under sen Södra Song, då Wen Tianxiang inspirerades skriva ett poem om denna målning, (Wen Tianxiang, Wenshan xiansheng quan ji, SBCK-utg. 13.59b-60b) medan de kataloger som omtalar målningar med detta motiv av Qian Xuan alla är av mycket sent datum - den tidigaste är Shigutang shuhua huikao av Bianyongyu (1645-1712). (Bian Yongyu, Shigutang huikao. S.l. 1921, j.2.150b.) Kolofonerna fattas numera, men finns dokumenterade av Wu Rongguang. (Wu Rongguang, Xinchou xiaoxia ji. Changsha 1905, j.4.4a-6a) Den enda pre-Qing kolofonen var av Wen Zhengming (1470-1559), medan de två andra kolofonerna - av Weng Fanggang och Wu Rongguang - är båda från 1800-talet. Ingen av kolofonerna innehåller upplysningar som stärker attributionen till Qian Xuan. Qian Xuan var en av de mest förfalskade målarna i Kina, och hans stilistiska anknytning til Li Gonglin, som var känd för att ha målat detta motiv, kan ha frestat någon att tillfoga en förfalskat Qian Xuan-signatur på en äldre målning. Att Li Gonglin var berömd för sina målningar i baimiao-teknik (dvs. konturteckningar utan färg), medan Qian Xuan ofta använde lätta färger i sina målningar, kan ha varit en orsak till att man valde Qian Xuan's namn.
; Zhejiang PressZhejiang%20Press
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.