Båtmodell av en s.k. "blomsterbåt eller "nöjesdjonk".
Qing-dynastin, ca 1800.
Inventarienummer: NM-1947-0008
Årets julkalender tar sin början i de flytande nöjeskvarteren kring Kanton i Kina.
Området vid staden Kantons hamn var under 1700-talet och den första hälften av 1800-talet ett viktigt internationellt handelscentra där europeiska handelsmän kunde fylla sina fartyg med exklusiva varor från orienten. Även svenska skepp bedrev handel i detta område fram till ca 1805 och troligtvis har den här miniatyrbåten hemförts till Sverige på en av ostindiska kompaniets skepp.
Anledningen till att den internationella handeln centrerades kring Kantons hamn var att kineserna på detta sett fick bättre möjligheter att kontrollera och övervaka handeln med Europa, vilket hade varit svårare om den skulle ha varit utspridd över hela den kinesiska kusten.
En resa till havs mellan Europa och Kina kunde vid denna tid ta flera månader. När man väl anlänt i Wampoa (ett område strax söder om staden Kanton) behövde man fylla på förråden med ny proviant, kanske utföra enklare reparationer på skeppen och vänta medan de kinesiska hantverkarna färdigställde de europeiska beställningsvarorna. Man blev med andra ord kvar i området under en ganska lång period.
Detta ledde till att en (till stor del vattenburen) stad började växa fram kring de europeiska skeppen. Här kunde man köpa frukt och kött och vatten. Man kunde få håret klippt av mobila frisörer som rörde sig mellan båtarna och erbjöd sina tjänster och det senaste skvallret. Självklart fanns här också gott om nöjen för den som ville roa sig om kvällarna. "Blomsterbåtar", eller "nöjesdjonker" som de också har kallats fungerade som en blandning mellan spel-, bar- och bordellverksamheter. På djonkerna kunde det hållas banketter på kvällarna, efter vilka gästerna erbjöds att stanna över natten. De flytande bordellerna i Kanton var välkända och hade gott rykte även utanför området.
Båtar av det slag som vi kan se på bilden framställdes av elfenbenssnidare i kanton-området och var populära som souvenirer för europeiska besökare i Kina under 1800-talet. I motsats till vad man skulle kunna tro ansågs den här lilla figurinen vara lite av ett hafsverk, en exportvara för turister att ta med sig hem men knappast ett gediget kinesiskt hantverk. I fören sitter musikanter och andra figurer samlade kring ett tebord. (Julkalendern 2016)
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.