logo

Carlotta - the museum database

bild

OM-1964-0177 :: Skål

Object description

Skål.

Typ: Longquan-celadon.

Konisk form. Porslin täckt med grågrön celadonglasyr, svagt blå anstrykning.

Mynningen reparerad med guldlack.

Teskål av typen Longquan-celadon, Kina. Stengods med celadonglasyr. Mynningen reparerad med guldlack, kintsugi, oklart när. Song-dynastin (960-1279). OM-1964-0177.

Staden Longquan i Kina är sedan 900-talet berömd för sin celadonkeramik. Sedan 2009 är Longquan-celadonkeramik på UNESCOS lista “Intangible Cultural Heritage of Humanity”.

___________

Kintsugi, ”guldsammanfogning”, eller kintsukuroi, ”guldlagning”, är det japanska begreppet för att laga värdefulla, skadade keramikföremål med hjälp av lack och sedan applicera värdefulla metaller, främst guld. För kintsugi utanför Japan används oftast limämnen även om resultatet liknar kintsugi.

I Kina och Europa lagades trasiga keramikkärl förr oftast med metallklämmor. Kintsugi började användas i Japan på sent 1500-tidigt 1600-tal på värdefulla teceremoniföremål.

I Kina och Japan ses ägaren av objekten som en del av objektets historia. Kinesiska och koreanska föremål värderades särskilt högt i teceremonin. En prestigefylld ägarhistorik spelar stor roll för hur föremålet betraktas. Ting utan sådant värde lagades sällan, lagningen behöver förtjänas, men ökar också värdet.

Filosofin bakom kintsugi rymmer ett omhändertagande, besläktad med begrepp som ”slösa inte”, mottainai, förknippad med trasiga textilier. Tankar om den operfekta skönheten, wabi, relaterad till shinto, zenbuddhism och daoism påverkar också.

Kintsugi har liksom mycket annat japanskt blivit populärt över hela världen sedan Japan öppnade sig för omvärlden 1868. Det förekommer en romantisering av japansk filosofi och hantverk utanför, men även i, Japan. Konstnärer globalt intresserar sig för kintsugi, fenomenet används även som en sorts livsåskådning trots att vi idag inte vet hur människor tänkte i den ursprungliga kontexten i kommersiellt syfte till exempel av livscoacher.

Utkast till text: Petra Holmberg, Hållbar konsumtion (2018-08-29)

  • Accessionsnummer - Beskriver (2)

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.