logo

Carlotta - the museum database

bild

TEMP-0736 :: Fat, Kopp, Tallrik

Accessionsnummer
TEMP-0736
Sakordskategori
Husgeråd
Sakord
Fat; Kopp; Tallrik
Sakord, engelska
Plate; Cup
Utställning - ingår i
Mittens Rike
alt
Beskrivning

I Mittens rike presenteras 3 500 år av kinesisk kulturhistoria genom ca 1000 föremål.

Den stora och designmässigt spektakulära Kinasatsningen sträcker sig genom nästan hela den 200 meter långa museibyggnaden. Utställningarna ger en fascinerande bakgrund till dagens Kina och en bild av de historiska relationerna mellan Sverige och Kina.

I Mittens rike visas kejsartidens Kina. Här presenteras 3000 år gamla bronskärl, jadeföremål och orakelben från de första kungarnas tid, gravfiguriner och skulptur från de första kejserliga dynastierna, det äldsta porslinet, lackarbeten, måleri och Mingdynastins blåvita porslin samt beställningsporslinet från Ostindiska kompaniets tid - en tid då Kina, som idag, var det stora producent- och exportlandet i öster. Många av föremålen är placerade i en eldröd ca 20 meter lång drakmonter designad av arkitektfirman Tham & Videgård Hansson.

Utställningen är en fortsättning på Kina före Kina som öppnade 2004 och som berättar om de äldsta kulturerna. I anslutning till biblioteket, ett av de främsta i Europa för asiatisk litteratur, visas utställningen Kinas bokhistoria. Beijing konferenslokal har utsmyckats med kalligrafi av Zhang Wei. (www.ostasiatiska.se, 2009-07-14)

Tidpunkt - Öppnad/Start
2007-09-09
Utställning, del av - ingår i
Mittens Rike 37
alt
Datering
1755 [ca]
Land - ursprung
Kina : Asien
alt
Geonames-referens
sws.geonames.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Land, engelska - ursprung
China
Världsdel - ursprung
Asien
Geografiskt namn - annat
Östasien
Diameter
8
Höjd
4
Materialkategori
Keramik
Material
Keramik; Porslin
Material, engelska
Porcelain; Ceramics
Sökord, engelska
Ceramic
Publicerad text

Blomsterkungens vita guld

Tekopp med fat av porslin. Med dekor i famille rose emaljer i sepia, grönt och rosa samt guld av rankor av Linnaea borealis. Ca 1755.

Inventarienummer: TEMP-0736

Carl von Linné föddes 1707 som Carl Nilsson och var son till en kyrkoherde som hette Nils Ingemarsson. På den här tiden var det ganska ovanligt med efternamn, men Carl skapade sig ett släktnamn när han blev student i Lund. Inspirationen hämtades från den stora linden som växte på hemgården i Jonsboda, i Vittaryds socken i Småland.

Hans favoritblomma var en rosa, klockliknande växt som varit känd sedan 1500-talet. Han ville att den skulle kallas Linnaea efter honom själv, men botanister uppkallade aldrig växter efter sig själva. Detta problem löstes dock när den kände botanisten Gronovius, som Carl lärde känna i Holland, uppkallade denna rosa blomma efter Linné.

Linné var så förtjust i denna blomma att han valde att dekorera en servis med den. Förutom blommorna och bladen valde Linné att visa själva rotsystemet också. Han var den förste någonsin att beställa en servis där även växternas rötter var synliga.

Tekoppen med fat är del av Linnéservisen. De tillhör en andra och senare versionen av servisen, där blommorna har fått rätt rosa färg och bladen är flikiga. I den första varianten av denna servis råkade blommorna få en för röd färg och bladen blev för runda.

Linnéservisen består av te- och kaffekoppar med tillhörande fat, en tekanna och en mjölkkanna. Dessa finns utspridda på olika museer, bl.a. Linnémuseet och i privata samlingar. (Julkalendern 2016)

Utst. etikett - svenska

Kopp och fat ur servies beställd för Carl von Linné

Qingdynastin, Qianlong ca 1755.

Temp 0736.

Utställning - tidigare
Julkalendern 2016
alt
Beskrivning

Julkalender 2016

Äntligen är det dags att lägga upp årets julkalender!

I år har vi valt en ganska brokig samling bilder som kanske vid en första anblick inte ser ut att ha så mycket gemensamt. Men det har de!

Vi har botaniserat i våra samlingar och valt ut ett antal föremål som av olika anledningar väckt vårt intresse. Sedan har vi nystat i deras historia och följt deras vindlande väg över världshaven och genom seklerna – ända fram till deras nuvarande hemort bakom museimontrarnas glas eller i de tempererade magasinen i Tumba.

Den röda tråden kan kanske sägas vara Östasiatiska museet, som det har kommit att se ut idag. En samlingsplats för berättelser om kulturmöten, om spännande och excentriska karaktärer, om enastående hantverk, om människors olika världsåskådningar och livfilosofier – ja, om livet helt enkelt.

Klicka på dagens lucka för att upptäcka vad det är för föremål som gömmer sig bakom bilden. Längst ner hittar du en tidslinje med ett urval av dynastier i Kina i relation med perioder och händelser i Väst och i Sverige.

Välkomna med på resan för nu drar vi igång!

Tidpunkt - Öppnad/Start
2016-12-01
Tidpunkt - Stängd/Slut
2016-12-24
Antal
2
Utställningar, historik
Öppning-sep2004
matt [beräkning]
Längd cm Bredd cm Djup cm Höjd 4 cm Diameter 8 cm TjockMattTjcm
Ursprungsregister
omDok
Belongs to Samling
TEMP :: Temporär

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.