Kinas terrakottaarmé är en unik utställning i en lika unik miljö som berättar om hur Kina en gång skapades och om hur detta väldiga rike byggdes på idén om evig makt i tid och rum. Denna tanke, gestaltad genom monumentala gravområden och byggnader, enade Kina och skapade ett sofistikerat imperium som varade i över två tusen år - Mittens rike.
Utställningen fokuserar på Qin- och Han-dynastierna 221 f Kr-220 e Kr och totalt visas 315 föremål, från elva museer, fem kejserliga gravanläggningar och över tio olika utgrävningsplatser i Shaanxi-provinsen. I utställningen visas representativa fynd från dessa stora begravningsplatser och belyser de senaste forskningsresultaten. Inget av föremålen har visats
i Sverige tidigare och föremålen från Han-dynastin har hittills bara ställts ut på ett fåtal platser i Europa. Två teman lyfts fram i utställningen: enandet av det stora imperiet och livet efter döden för kejsarna och deras familjer.
Sensationella fynd
Utställningen fokuserar på två av de mest sensationella arkeologiska upptäckterna i Kina under de senaste decennierna, som har kastat nytt ljus över en viktig period i historien om när Kina bildades. Upptäckten 1974 av - de numera världsberömda - terrakottasoldaterna
och andra fynd från den första kejsaren, Qin Shihuangdis (221-210 f.Kr.) grav med ca 8 000 terrakottasoldater som grävts ut i Lintong nära Xi´an i provinsen Shaanxi, och graven av kejsar Jingdi och hans kejsarinna Wang som också påträffats i närheten av Xi´an. Jingdi var den fjärde kejsaren av västra Han, den dynasti som efterträdde Qin, och graven Han Yangling, byggdes mellan 153-128 f.Kr. Utgrävningarna började i mitten av 1980-talet och hittills har mer än 10 000 terrakottafigurer grävts ut.
2010-05-21 (www.ostasiatiska.se)
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.