logo

Carlotta - the museum database

bild

OM-2014-0012 :: Målning

Accessionsnummer
OM-2014-0012
Sakord
Målning
Titel
Apart I
Datering
1990
Land - tillverkad
Kina : Asien
alt
Geonames-referens
sws.geonames.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Land, engelska - ursprung
China
Namn - tillverkare
Jiang Qigu
alt
Beskrivning
Jiang studerade tuschmåleri i Kina och flyttade i trettioårsåldern till USA för fortsatta studier, och är nu professor vid School of the Art Institute of Chicago. Hans måleri visas på utställningar världen över, och är mycket uppskattat av konstsamlare. När det gäller den konstnärliga stilen och de formella kvaliteterna ser många konstvetare hans måleri som ett exempel på en fruktbar sammansmältning av mångkulturella influenser och på de obegränsade möjligheter som möten mellan kulturer kan ge. Konsthistorikern James Elkins lovordar hans verk som "mästerliga målningar" som "tar två historiska traditioner på stort allvar: hela den tretusenåriga kinesiska måleritraditionen, och den västerländska traditionen av figurativt måleri efter Renässansen. Det är det som gör hans verk så givande, så uppfriskande." (www.varldskulturmuseerna.se, 2015-02-05)
Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor - http
www.scanlanfinearts.com, collections.smvk.se
Förvärvsomständigheter
Donation från konstnären
Händelse - var närvarande vid
Besök från Qigu Jiang
Beskrivning
Konstnären Qigu Jiang besökte Östasiatiska museet på SMVK:s anmodan. Under besöket åtgärdade konstnären skador på sina egna konstverk. Skadorna uppkom i samband med ett insektsangrepp 2018. Genom att bjuda in och låta Qigu åtgärda skadorna själv är den konstnärliga integriteten i verken att betrakta som opåverkad.
Bredd
140 cm
Höjd
101 cm
Materialkategori
Papper
Material
Papper
Material, engelska
Paper
Teknik - tillverkning
Tusch på rispapper
Referens - publicerad i
Si, Han (2012). Secret love = [Miai]
Källor - http
libris.kb.se
Utställning - tidigare
Paper Stories
alt
Beskrivning

Utställningen innehöll flera delar och delar gjordes om och byttes ut. Secret Love togs in som en del och därefter följde en annan del som hette Med respekt.

Utställningen visade samlingar från Kina, Japan och Korea. På Östasiatiska museet visas papprets historia, teknik, konsthantverk och vad det betyder för kunskapsspridning och mänsklighetens utveckling.

Paper Stories består av tre delar; vi visar föremål ur våra unika samlingar från Kina, Japan och Korea. Upptäck världens äldsta papper, njut av konst, kalligrafi, dekoration och funktion. Lär dig mer om papprets historia, om tillverkningen, om papprets betydelse för kunskapsspridning och mänsklighetens utveckling.

Pappret tillhör inte bara det förflutna utan även samtiden och kanske ännu mer framtiden. I Paper Gallery visar vi samtidskonst och visar på hur traditionen fortsätter in i modern tid.

Efter att ha sett utställningen kanske du vill skapa något på egen hand? I Ateljé Draken kan du inspirerad av utställningarna skapa ditt eget konstverk i papper.

Många av pappersföremålen ur samlingarna är känsliga för ljus. Därför kommer delar av utställningen att bytas ut tre gånger under utställningsperioden. Du kanske bara får chansen att uppleva vissa av verken en gång i livet. Dessutom kommer vi ha nya överraskningar i beredskap för dig så passa på att komma tillbaka flera gånger.

Det är svårt att föreställa sig hur den mänskliga civilisationen skulle se ut idag om inte papper fanns. Men hur mycket vet vi egentligen om papper?

Papper, denna tvåtusen år gamla revolutionerande uppfinning kommer från Kina. Tekniken utvecklades i Östasien under lång tid innan den nådde först Mellanöstern och sedan Europa. Så småningom spreds pappret till all världens hörn och blev snart en oumbärlig del av våra liv.

I Kina, Japan och Korea har pappret varit det viktigaste mediet för de östasiatiska ländernas konst, kultur och historia. I den här utställningen har vi valt ut ett antal särskilt fina objekt från vår rika samling. Här presenteras papprets hantverk och historia samtidigt som vi visar hur man i Östasien har skapat konst och hantverk i papper.

Tidpunkt - Öppnad/Start
2018-02-23
Tidpunkt - Stängd/Slut
2019-05-19
Secret Love
alt
Beskrivning

Med kinesiska världsnamn som Gao Brothers, Chi Peng, Ma Liuming och Zhang Yuan visade Östasiatiska museet en utställning om tabubelagd kärlek – Secret Love. Det är den första stora samtida konstutställningen på temat någonsin. Utställningen omfattar 150 verk av ett tjugosju kinesiska konstnärer som förenas i viljan att ge uttryck för i Kina känsliga ämnen som identitet, sexualitet och normer.

Det kinesiska samhället förändras mycket snabbt och med det synen på sexualitet och identitet. Förändringen är speciellt märkbar för HBTQ-personer. Homosexualitet avkriminaliserades 1997 och ses sedan 2000 inte längre som en mental sjukdom, men många tabun finns fortfarande kvar. Med internet och ett öppnare samhälle ökar medvetenheten om individuella rättigheter. Möt det moderna Kina där konsten och den visuella kulturen bidrar till en ökad medvetenhet och dialog i kamp mot fördomar.

Med utställningen vill museet visa på kraften i den förändring som pågår i det kinesiska samhället och vad det har för betydelse för den enskilda individen. Secret Love är ett spännande möte med kinesisk samtidskonst i en skala och omfattning som aldrig tidigare gjorts kring detta tema förut.

-Det har varit mycket omfattande research inför utställningen. Det är ett jobb som ingen gjort tidigare, man kan säga att vi skriver ett nytt kapitel i Kinas konsthistoria, säger Si Han intendent på Världskulturmuseerna och curator för utställningen.

Merparten av konstnärerna som presenteras i Secret Love hör till de yngre generationerna av kineser som föddes efter att ettbarnspolitiken infördes runt 1980. Några av konstnärerna hör till äldre generationer. De flesta verken är skapade under 2000-talet och ett fåtal från decenniet innan. Det tidigaste verket är från 1990.

Secret Love inleder Världskulturmuseernas temasatsning på kärlek. Utställningen är den första i en serie om tre utställningar som kommer att visas både i Stockholm och Göteborg under 2012 och 2013. Varje utställning sätts in i ett globalt historiskt sammanhang.

Medverkande konstnärer: CHENG JUANZI, CHI PENG , CUI ZI, FAN POPO, GAO BROTHERS, Gao Yuan, Dollar Han, JIANG QIGU, LI GUANGXIN, LI YONGFEI, LI XIAOFENG, LIN ZHIPENG, LIN JINFU, MA LIUMING, MU XI, QUI JIONGJIONG, REN HANG, SONG JIANING, SHI TOU, WANG ZI, WEI JIANGANG, XIYADIE, XIE QI, YANG GUOWEI, ZHANG YUAN, ZHENG BO

Tidpunkt - Öppnad/Start
2012-09-21
Tidpunkt - Stängd/Slut
2013-03-31
Utställning, del av - tidigare
Paper Stories - Secret Love
alt
Utlån - tidigare
2015.0004, Tropenmuseum
alt
Utställning - lån
Secret Love
2016.0007, Värmlands Museum
alt
Utställning - lån
Secret Love
Belongs to Samling
OM-2014 Secret Love :: Secret Love

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.