logo

Carlotta - the museum database

OBJTXTUtställningstext, Korsvägar

CountValue
1Amulett eller krucifix. Vi vet inte vad det användes till, men föremålets form är en tydlig blandning mellan afrikanska och europeiska traditioner. Från slutet av 1400-talet till 1600-talet vistades många katolska missionärer i kungariket Kongo. Stora delar av hovet och den kongolesiska eliten konverterade till kristendomen. Krucifix var vanliga tecken på kristen hängivelse och medlemmar av eliten begravdes ofta med dem. Många krucifix som finns i olika museisamlingar från den tiden bär symboler som hänvisar till kongolesisk kosmologi. Detta visar att kongoleserna inte helt övergav sin världsbild i samband med omvändelsen till kristendomen.
1Amulett för jakt. Tillverkad av ett litet antilophorn och hårt flätad växtfiber. Delar av en snäcka är fastsatt i ett bastsnöre och ett skal från något okänt djur är instucket vid hornets öppning. Amuletter av den här typen kunde bäras runt handleden och gav då lycka vid jakt. Runt sekelskiftet 1900 hade bestånden av stora däggdjur minskat stort som ett resultat av intensiv jakt och effektivare vapen. Kolonialstaterna införde också förbud mot jakt som gjorde det svårt för kongoleserna att försörja sig på detta i regionen.
1Amulett i form av ett halsband av glaspärlor med leopardklor och träkors. Exakt vad föremålet användes till eller symboliserade är okänt. Men liksom många smycken från området hade det både syftet att vara dekorativt och att kommunicera med andarnas värld. Från andarna i de dödas land hämtade kongofolken styrka, skydd och kraften att bota sjukdom och olycka. Halsbandet blandar inhemska och europeiska religiösa symboler. Träkorset är både dikenga—det kongolesiska korset som beskriver kosmos—och ett krucifix från den katolska traditionen. Mellan de tunga glaspärlorna hänger två leopardklor. Leoparden var den politiska maktens främsta symbol och den frammanade styrka i både fysisk och andlig mening.
1Amulett och träskulptur som föreställer en kvinna. Skulpturen har armarna utsträckta på ett sätt som för tankarna till ett kristet krucifix, men i övrigt är den typisk för rituella figurer från nedre Kongo. De inristade symbolerna har kosmologisk betydelse. Diamanten är en variation på det kongolesiska korset och har många olika betydelser beroende på sammanhang, men ofta talar den om en koncentration av livskraft och om Gud (Nzambi Mpungo). När diamanten är i pannan representerar den människans själ, när den är runt naveln symboliserar den andarnas värld. Skulpturen har även en sicksacksymbol på bröstet, vilket anspelar på pytonormen, ett långt liv och allvarliga frågor.
1Ananasfibermössa med vita örnfjädrar för en hög präst (nganga nkisi). Andarna och deras präster, ritualer och kraftföremål klassificerades efter funktion och den kosmologiska domän de tillhörde. De nkisi-andar som var förknippade med himlen ansågs vara manliga, aggressiva och botade sjukdomar på överkroppen (huvudet, bröstet). Till dem hörde ämnen som politik, juridik, krig och de förknippades med naturfenomen som stormar och med djur som rovfåglar. Mössan tillhörde en framstående nganga, en som var mästare i konsten att tillverka komplexa kraftföremål och utföra långa ritualer och som lärde yngre präster i sin tur. En ngangas kostym var också en del av ett uppträdande med syfte att imponera på klienter och skapa förundran. Därför klädde sig präster i spektakulära och ibland skrämmande dräkter.
1Antropocen är ett namn för en ny...
1ANTROPOCEN är ett namn för en ny geologisk epok. Den innebär att människan nu förändrar hela klimat- och ekosystem. Förbränning av fossila ämnen, överutnyttjande, masskonsumtion och utrotande av arter har påverkat jordens balans och återhämtningsförmåga. Många av museets samlingar kommer från platser där de ekologiska och kulturella sambanden varit oskiljaktiga. Vissa av föremålen har tillverkats och använts av människor med nära och mer hållbara relationer till jorden och allt som växer och existerar.
1Armband för hövding av mässing (nlunga a kimfumu). Mässing är en kopparlegering och koppar (som bröts norr om Kongofloden) var historiskt en av de viktigaste källorna till rikedom i regionen. Armbandet är fullt av symbolik. De fyra klorna är en av flera symboler som visar kopplingen mellan hövdingen och leoparden och bådas kontroll över liv och död. Samtidigt bildar klorna ett kors som står för kosmos.