logo

Carlotta - the museum database

bild

008369 :: Teater

Object description
Teater Tonkinois, Annam.
F-nummer
F.20737
Bildarkivnummer
008369
Tidigare identitet
F.20737
Motivord
Teater
Land - fotograferad i
Vietnam : Asien
alt
Geonames-referens
sws.geonames.org
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Världsdel - fotograferad i
Asien
Namn - förvärvat från
Andersson, Johan Gunnar (1874-07-03 - 1960-10-29), Arkeolog
alt
Beskrivning

Johan Gunnar Andersson, född 3 juli 1874 i Knista, Närke, död 29 oktober 1960, var en svensk arkeolog, paleontolog och geolog, internationellt känd främst för sina banbrytande upptäckter i Kina. Han var son till lantbrukarna Johan Andersson och Hedvig Lekberg. Redan som 25-åring var han 1898 med i Nathorsts vetenskapliga expedition till Spetsbergen där de utforskade Kong Karls land och Vitön. Med fartyget Antarctic genomförde de den första kringseglingen av Svalbard på svensk köl. Andersson genomförde i sammanhanget också 1899 en egen expedition till Björnön, som han sedan baserade sin doktorsavhandling på. 1901 blev han docent i geologi vid Uppsala universitet.

Andersson reste med Otto Nordenskjöld på den Första svenska Antarktisexpeditionen (1901 - 1903) på "Antarctic" som andreman. På nedresan anlöpte de Sydgeorgien, och det berättas att det var Andersson som kom på namnet Grytviken, då där låg en massa gamla grytor för trankok och skräpade. I sin egen bok "Antarctic" är Andersson mera oprecis och antyder att namngivningen var kollektiv: "Vi gåvo åt denna lilla idealiskt trygga hamn namnet Grytviken". Antarctic lämnade expeditionen på Antarktiska halvön över sommaren, men förliste i skruvisen på återvägen, så expeditionen blev tvungen att övervintra i Antarktis. Dessutom hade Andersson med en grupp på tre forskare hamnat på en annan ö, där de nödgades bygga en liten stenhydda och leva på pingviner tills räddningsexpeditionen kom fram följande år. År 1906 blev han med professors namn tillförordnad chef för Sveriges geologiska undersökning. Han blev ledamot av Lantbruksakademien 1908 och Vetenskapsakademien 1911.

1914 anställdes han av den kinesiska regeringen för en malmgeologisk undersökning, som ledde honom in på även etnologiska och arkeologiska forskningar rörande Kinas dittills okända förhistoria vilka gjorde honom internationellt och nationellt berömd. År 1925 blev han professor i geologi vid Stockholms högskola. 1926 fick han en personlig professur i östasiatisk arkeologi och blev samtidigt utnämnd till föreståndare för det nyinrättade museet Statens östasiatiska samlingar, sedan dess internationellt berömt som "Museum of Far Eastern Antiquities". Dessa utgör nu Östasiatiska museet.

Tillsammans med hustrun Signe Berner-Alm fick den en dotter. (wikipedia, 2011-01-28). Signe var född 1881 och de gifte sig 1905. Andersson gifte om sig 1923 med Elsa Rosenius.

Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Källor - http
libris.kb.se, collections.smvk.se
Källor, Wikipedia - beskr. av
sv.wikipedia.org
Namn - tillverkare
Ky, Huong (Hanoi)
Beskrivning
Huong Ky, fotostudio/fotoatlejé i Hanoi, Vietnam där de första vietnamesiska filmerna spelades in (History of Vietnamese Cinema: 1898 - 1995, artikel på www.saigoneer). Studion ägdes av Nguyen Lan Huong (1887 - 1949) och låg på 86 Hang Trong Street. När Huong dog togs den över av Nguyen Duc Thuan. Han flyttade till Saigon 1955 och Buon Ma Thuot (Buôn Ma Thuột (Đắk Lắk)) (www.vnphotography.org, läst 2017-08-14)
Källor - http
saigoneer.com, collections.smvk.se
Händelse - var närvarande vid
J. G. Anderssons resa till Östern (1936-1938)
Beskrivning
Johan Gunnar Andersson gjorde en resa till Kina 1936-1938. Ett av syftena var att se hur det bilaterala avtalet angående de återsända föremålen från hans utgrävningar förvaltadesi Peking och i Nanjing. I Nanjing hade en utställning med föremålen installerats vilken han besökte. Han gjorde även en hel del inköp av föremål till de östasiatiska samlingarna under denna resa.
Källor, Kulturnav - samma
kulturnav.org
Förvärvsomständigheter
Bilder inköpta hos Huong Ky, Hanoi, av J.G. Andersson under resan 1936-38.
Beskrivning
Teater Tonkinois, Annam.
Beskrivning, engelska
Le théatre Tonkinois, Annam/Theatre Tonkinois, Annam.
Mediabärare
Påsikt
Motivord, engelska
Theatre

Leave a comment

Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to approve the conditions.