BAKGRUND
Detta är berättelsen om de alltmer hotade folken kring floden Orinoco som rinner genom Venezuela. Om deras tankar och poetiska förhållningssätt till den värld de lever i. Utställningen erbjuder en resa genom Orinocofolkens drömmar och myter.
I regnskogen pågår det ett ständigt kretslopp av växtlighet och förmultning, och livscyklerna förnyas i takt med årstidernas växlingar. Under regnperioden stiger floderna över flodbäddarna och förändrar närmiljön. Djungelns stigar blir oframkomliga, osäkra, och framför allt fulla av myter, magi och trolldom.
STRUKTUR OCH MÅLGRUPP
Utställningen är indelad i tre avdelningar: huset, skogen och floden. I varje avdelning finns föremål och aktiviteter kopplade till vardagslivet men alltid sammanbundna med mytologiska berättelser. Föremål från olika etniska grupper presenteras.
Utställning är riktad speciellt till barn och familjer.
DESIGN
I ett 700 kvadratmeter stort galleri byggs en stiliserad regnskogsmiljö. Genom kuber och platåer i olika nivåer har de danska arkitekterna Schmidt, Hammer & Lassen byggt en topografi med utsökta fotografier som fond. Besökaren rör sig längs floden från plats till plats.
FÖREMÅL OCH BILDER
Här visas naturbilder, hantverk, vardagsföremål, jakt- och fiskeredskap och ceremoniella föremål. Tillsammans med multimedia gestaltar dessa händelser i livet vid Orinoco. Allt, från det lilla till det stora är sammanvävt av osynliga trådar.
Föremålen och fotomaterialet i utställningen är en del av Cisnerosfondens samling från Orinoco.
TITELN
Utställningens titel är ett begrepp från Orinoco. Drömmens syster är ett uttryck för gränslandet mellan liv och död, en tid och en plats där man varken är vaken eller sover. Ett tillstånd mellan dröm och verklighet, poetiska ord för det andliga tankesätt som är centralt för Orinocos ursprungsfolk.
PROGRAM
I samarbete med Teaterhögskolan i Göteborg arrangeras under tio lördagar ”Berättelser i hängmattan”. Då dramatiseras några av Orinocofolkens mest fascinerande myter. Fördjupande föreläsningar arrangeras för vuxenpublik.
PEDAGOGIK
Genom muntligt berättande, drama, musik och olika föremålsbaserade metoder undersöks sammanhanget mellan vardagsföremål, skapelsemyter och deras rituella och andliga betydelser.
PÅ WEBBEN
På museets webbsida finns en digital version av utställningen.
Se www.varldskulturmuseet.se
PUBLIKATION
Lelia Delgado: Drömmens syster: Författarens texter bygger på utställningen men är bearbetade för barn. Boken handlar om gränslandet mellan liv och död. Om den mytiska tillvaro som shamanen färdas till, om skapelseberättelser och ALLTINGS början. I boken får du möta regnskogens
män, kvinnor och barn utmed den väldiga floden Orinoco i södra Venezuela.
Den rikt illustrerade boken ges som gåva till grupper som bokar en visning på museet.
Boken säljs även i museishoppen.
ÖVER 600 FÖREMÅL I UTSTÄLLNINGEN
FÖREMÅLENS MAGI
Fler än 600 föremål har valts ut från Cisnerosfondens samling på 1 350 föremål. Utmaningen har varit att inte enbart visa ett antal vackra, exotiska föremål från försvunna samhällen, eller samhällen på väg att försvinna. Fokus i urvalet har lagts på skönhet och på sammanhanget mellan föremålen, människorna som tillverkat dem och de trossystem som föremålen berättar om.
Föremålen nedan representerar några av de folkgrupper som förekommer i utställningen och visar exempel på det färgstarka hantverk som är typiskt för folken runt Orinoco.
; <0x0a>EXEMPEL PÅ FÖREMÅL I UTSTÄLLNINGEN Ansa – en sakral fladdermus från Ye’kuana folket
En viktig ceremoniell prydnad för män, ett träsnideri föreställande den heliga fladdermusen, smyckad med uppstoppade tukanfåglar och vildsvins-tänder. Bärs över nacken som ett halsband. Maraca från Hiwifolket
Maracas är shamanens främsta instrument som framför allt används vid botande. Den tillverkas av en torkad kalebassfrukt och målas i geometriska mönster. Ofta dekorerad med fågelfjädrar. Hängmatta från Hiwifolket
Det textila hantverket är viktigt hos Hiwi. De tillverkar bl.a. förstklassiga hängmattor av fibrer från cumareväxten. Trumma från Baniwafolket
Trumman är ett vanligt instrument. Andra vanliga instrument är yupurutú, som är en visselpipa, och en trästav som när den slås i marken låter som ett dovt trumljud. Halsband från Tsasefolket
Halsband gjort av frö, krokodiltänder, aptänder, bältdjursklor, bomullstråd och växtfärger. Stämplar från E’ñepafolket
E’ñepafolket smyckar sina kroppar med hjälp av stämplar i olika storlekar, former och mönster.
Armband från Yanomamifolket
Yanomamimän bär mångfärgade armband, tillverkade av fågelfjädrar från bl.a. tukan, curassow, sparvhök och papegoja. Männen gör hål i öronen, näsan och läpparna med tunna bambustickor och smyckar sig med fjädrar och blommor. Warimemask från De’aruwafolket
Warime är De’aruwas viktigaste högtid. Det är en fruktbarhetsfest då man åkallar sina förfäder. Denna mask används som ceremoniellt plagg. Masken består av två delar där den övre delen fästs runt nacken och den nedre runt midjan. Guapa, korg från Ye’kuanafolket
Ye’kuanafolket är kända för sin korgtillverkning. Guapakorgen läses från mitten och utåt. Designen, som varierar från korgmakare till korgmakare, förmedlar en komplicerad geometri. Koger, pilfodral från Wakuénaifolket
Att jaga kräver slughet, tystnad och absolut kontroll över kroppen. Jägaren gömmer sig i trädens bladverk och försöker imitera de djurs läten som han jagar. Han måste vara tålmodig, stilla och kunna motstå olägenheter som dåligt väder och insektsbett.
ETNISKA GRUPPER
I ett frodigt område längs Orinocofloden i södra Venezuela, har urbefolkningar levt i tusentals år. Nyckeln till deras överlevnad är förmågan att ta till vara och använda sig av naturens gåvor. I utställningen presenteras föremål från olika etniska folkgrupper;
BANIWA
Baniwa drabbades hårt av gummiindustrins exploatering i början av 1900-talet. Antalet Baniwa sjönk snabbt och deras kultur förändrades. Idag bor de framförallt i delstaten Amazonas i Venezuela, men också i Colombia och Brasilien.
BARE
I konflikten om rätten till området mellan spanjorer och portugiser följde en lång historia av migration och politisk konflikt för Bare. Under många år har de tvingats flytta fram och tillbaka över gränserna mellan Venezuela och Brasilien.
DE’ÁRUWA
Även De’áruwa finns på båda sidor av gränsen mellan Venezuela och Colombia och lever utmed Orinoco och dess bifloder.
E’ÑEPA
E’ñepa är även kända under namnet Panare. De bor huvudsakligen i staten Bolívar i Venezuela, men också i staten Amazonas.
HIWI
Redan på 1600- och 1700-talen beskrivs Hiwi av historiker som kringflyttande jägare och samlare. De har en lång historia av krig och konflikter som förändrat deras traditionella livsstil.
HOTÏ
Där andra grupper blivit påverkade av världen utanför har Hotï, pga. sitt isolerade boende, i stor utsträckning fått vara ifred.
PUINAVE
Puinave är en etnisk minoritet med ursprung från den colombianska sidan av Orinoco. Hur och när de kom till Venezuela är inte känt. Från att tidigare ha levt som nomader är de numera fast bosatta.
; <0x0a>TSASE
Tsase är en av de mindre grupperna i regionen. Politiska och kulturella förändringar har splittrat Tsase så att de idag ingår i flera av de andra grupperna.
WAKUÉNAI
Wakuénaifolkets område sträcker sig över Venezuela, Colombia och Brasilien. De har förlorat många av sina traditioner när nya ekonomiska krav tvingat dem till förändringar av både arbetsfördelning och sociala hierarkier.
WAREKENA
Många Warekena-familjer har ofrivilligt flyttat mot Orinoco. Deras långa historia av kontakt med missionärer, gummihandlare, köpmän, slavhandlare och kolonisatörer har haft en för-ödande effekt på deras traditionella kultur.
YANOMAMI
Av alla grupper av ursprungsfolk i venezolanska Amazonas är Yanomami de som studerats mest och är kanske vidast kända. Man vet att Yanomami bodde vid Parima-bergen och övre Orinoco redan 1758. Grupper av Yanomami bor nu även i Brasilien.
YE’KUANA
Genom sin skicklighet på flodvattnen kunde Ye’kuana bosätta sig över ett förhållandevis stort område i staterna Amazonas och Bolivar. Kolonisationen av Ye’kuanas område skedde hand i hand med många vetenskapliga expeditioner som genomförts i deras territorium.
SAMARBETET MED CISNEROSFONDEN
CISNEROSFONDEN I VENEZUELA
Bakgrunden till denna utställning är en redan befintlig samling föremål. Genom donationer och insamlingar har Cisnerosfonden, en privat organisation i Venezuela, en väldokumenterad och varierad samling föremål från skilda etniska grupper längs Orinocofloden. Samlingen är ett resultat av nästan ett halvt sekels systematiska insamlande. Tålamodet och envisheten hos insamlarna, Patricia och Gustavo Cisneros, har gjort det möjligt att studera, bevara och sprida föremålen. Deras målsättning är att med respekt förmedla kunskapen om Orinocofolken och deras levnadssätt som existerat sedan länge. Kunskapen har samlats i ett av fondens projekt, Proyecto Orinoco, som under flera år ställt ut delar av samlingarna på olika platser i Europa.
; <0x0a>CURATOR FRÅN VENEZUELA
Världskulturmuseet samarbetar med forskaren, antropologen och arkeologen Lelia Delgado. Hon är den vetenskapliga basen, curatorn och textförfattaren till innehållet i utställningen. I samarbete med Världskulturmuseets personal har ett koncept för utställningen arbetats fram.
CURATOR LELIA DELGADO
Lelia Delgado har studerat antropologi med arkeologisk inriktning vid Instituto Venezolano de Investigaciones Cientificas i Caracas i Venezuela.
Hon har undervisat vid Instituto de Antropología de la Universidad de Caracas och innehaft ledande forskningsuppdrag på Galeria de Arte Nacional.
Lelia är innehållsansvarig för Orinocoprojektet hos Cisnerosfonden i Venezuela och curator för fondens internationella utställningar i bl.a. Bonn, Hannover, Frankfurt, Biaritz, Prag, och Geneve.
Läs mer om fondens arbete på www.orinoco.org
DESIGN OCH ARKITEKTUR
DANSKA ARKITEKTER
De danska arkitekterna Schmidt, Hammer & Lassen med kontor i Århus har en gedigen och bred erfarenhet av internationella design- och byggnadsprojekt. Man arbetar i spänningsfältet mellan Norden och världen. Just nu är de involverade i ett stadsutvecklingsuppdrag i Tianjin i Kina, efter att ha vunnit den internationella tävlingen om uppdraget. Nyligen har de också ritat flera nya kulturbyggnader, bland annat Växjös och Halmstads nya bibliotek, Århus nya Konstmuseum, utbyggnaden av Det kungliga Biblioteket i Köpenhamn, Nordlyskatedralen i Alta och det nya kulturcentret i Nuuk på Grönland.
S, H & L deltog 1996 i Venedigbiennalen med utställningen Northern Factor – New Generation of the North. Vid flera tillfällen har de fått utmärkelsen Årets Arkitekturpris från både Köpenhamns, Århus och Ålborgs kommun.
Läs mer om Schmidt, Hammer & Lassen: http://www.shl.dk
VENEZUELAS NATUR
I Venezuela finns både regnskog, höga berg, kust och savann. Denna mycket omväxlande natur bidrar till landets rikedom i flora och fauna: jaguar, ocelot, hjort, tapir, myrslok, apor, kajman och papegojor är några exempel på landets rika djurliv. Tiotusentals plantor finns i området.
Dessvärre går flera hundra kvadratkilometer regnskog förlorad varje år och många av arterna dör ut. Just nu planeras dock en stor satsning i Venezuela för att bevara den biologiska mångfalden, ett projekt som drivs av regeringen i samarbete med UNESCO.
; DRÖMMENS SYSTER –
MÄNNISKOR OCH MYTER KRING ORINOCOFLODEN
BAKGRUNDSINFORMATION
DRÖMMENS SYSTER
Människor och myter kring Orinocofloden
ÖPPET TIS 12–17
ONS–FRE 12–21, LÖR–SÖN 12–17
WWW.VARLDSKULTURMUSEET.SE
FRI ENTRÉ
PRESENTATION
BAKGRUND
Detta är berättelsen om de alltmer hotade folken kring floden Orinoco som rinner genom
Venezuela. Om deras tankar och poetiska förhållningssätt till den värld de lever i. Utställningen
erbjuder en resa genom Orinocofolkens drömmar och myter.
I regnskogen pågår det ett ständigt kretslopp av växtlighet och förmultning, och livscyklerna
förnyas i takt med årstidernas växlingar. Under regnperioden stiger floderna över flodbäddarna
och förändrar närmiljön. Djungelns stigar blir oframkomliga, osäkra, och framför allt fulla av
myter, magi och trolldom.
STRUKTUR OCH MÅLGRUPP
Utställningen är indelad i tre avdelningar: huset, skogen och floden. I varje avdelning finns
föremål och aktiviteter kopplade till vardagslivet men alltid sammanbundna med mytologiska
berättelser. Föremål från olika etniska grupper presenteras.
Utställning är riktad speciellt till barn och familjer.
DESIGN
I ett 700 kvadratmeter stort galleri byggs en stiliserad regnskogsmiljö. Genom kuber och pla-
tåer i olika nivåer har de danska arkitekterna Schmidt, Hammer & Lassen byggt en topografi
med utsökta fotografier som fond. Besökaren rör sig längs floden från plats till plats.
FÖREMÅL OCH BILDER
Här visas naturbilder, hantverk, vardagsföremål, jakt- och fiskeredskap och ceremoniella före-
mål. Tillsammans med multimedia gestaltar dessa händelser i livet vid Orinoco. Allt, från det
lilla till det stora är sammanvävt av osynliga trådar.
Föremålen och fotomaterialet i utställningen är en del av Cisnerosfondens samling från
Orinoco.
TITELN
Utställningens titel är ett begrepp från Orinoco. Drömmens syster är ett uttryck för gränslandet
mellan liv och död, en tid och en plats där man varken är vaken eller sover. Ett tillstånd mellan
dröm och verklighet, poetiska ord för det andliga tankesätt som är centralt för Orinocos
ursprungsfolk.
PROGRAM
I samarbete med Teaterhögskolan i Göteborg arrangeras under tio lördagar ”Berättelser i häng-
mattan”. Då dramatiseras några av Orinocofolkens mest fascinerande myter. Fördjupande före-
läsningar arrangeras för vuxenpublik.
PEDAGOGIK
Genom muntligt berättande, drama, musik och olika föremålsbaserade metoder undersöks
sammanhanget mellan vardagsföremål, skapelsemyter och deras rituella och andliga betydelser.
PÅ WEBBEN
På museets webbsida finns en digital version av utställningen.
Se www.varldskulturmuseet.se
PUBLIKATION
Lelia Delgado: Drömmens syster: Författarens texter bygger på utställningen men är bearbetade
för barn. Boken handlar om gränslandet mellan liv och död. Om den mytiska tillvaro som
shamanen färdas till, om skapelseberättelser och ALLTINGS början. I boken får du möta regn-
skogens män, kvinnor och barn utmed den väldiga floden Orinoco i södra Venezuela.
Den rikt illustrerade boken ges som gåva till grupper som bokar en visning på museet.
Boken säljs även i museishoppen.
ÖVER 600 FÖREMÅL I UTSTÄLLNINGEN
FÖREMÅLENS MAGI
Fler än 600 föremål har valts ut från Cisnerosfondens samling på 1 350 föremål. Utmaningen
har varit att inte enbart visa ett antal vackra, exotiska föremål från försvunna samhällen, eller
samhällen på väg att försvinna. Fokus i urvalet har lagts på skönhet och på sammanhanget mel-
lan föremålen, människorna som tillverkat dem och de trossystem som föremålen berättar om.
Föremålen nedan representerar några av de folkgrupper som förekommer i utställningen
och visar exempel på det färgstarka hantverk som är typiskt för folken runt Orinoco.
EXEMPEL PÅ FÖREMÅL I UTSTÄLLNINGEN
Ansa – en sakral f laddermus från Ye’kuana
; folket
En viktig ceremoniell prydnad för män, ett träsnideri föreställande den
heliga fladdermusen, smyckad med uppstoppade tukanfåglar och vildsvins-
tänder. Bärs över nacken som ett halsband.
Maraca från Hiwifolket
Maracas är shamanens främsta instrument som framför allt används vid
botande. Den tillverkas av en torkad kalebassfrukt och målas i geometriska
mönster. Ofta dekorerad med fågelfjädrar.
Hängmatta från Hiwifolket
Det textila hantverket är viktigt hos Hiwi. De tillverkar bl.a. förstklassiga
hängmattor av fibrer från cumareväxten.
Trumma från Baniwafolket
Trumman är ett vanligt instrument. Andra vanliga instrument är yupurutú,
som är en visselpipa, och en trästav som när den slås i marken låter som ett
dovt trumljud.
Halsband från Tsasefolket
Halsband gjort av frö, krokodiltänder, aptänder, bältdjursklor, bomullstråd
och växtfärger.
Stämplar från E’ñepafolket
E’ñepafolket smyckar sina kroppar med hjälp av stämplar i olika storlekar,
former och mönster.
Armband från Yanomamifolket
Yanomamimän bär mångfärgade armband, tillverkade av fågelfjädrar från
bl.a. tukan, curassow, sparvhök och papegoja. Männen gör hål i öronen,
näsan och läpparna med tunna bambustickor och smyckar sig med fjädrar
och blommor.
Warimemask från De’aruwafolket
Warime är De’aruwas viktigaste högtid. Det är en fruktbarhetsfest då man
åkallar sina förfäder. Denna mask används som ceremoniellt plagg. Masken
består av två delar där den övre delen fästs runt nacken och den nedre runt
midjan.
Guapa, korg från Ye’kuanafolket
Ye’kuanafolket är kända för sin korgtillverkning. Guapakorgen läses från
mitten och utåt. Designen, som varierar från korgmakare till korgmakare,
förmedlar en komplicerad geometri.
Koger, pilfodral från Wakuénaifolket
Att jaga kräver slughet, tystnad och absolut kontroll över kroppen. Jägaren
gömmer sig i trädens bladverk och försöker imitera de djurs läten som han
jagar. Han måste vara tålmodig, stilla och kunna motstå olägenheter som
dåligt väder och insektsbett.
ETNISKA GRUPPER
I ett frodigt område längs Orinocofloden i södra Venezuela, har urbefolkningar levt i tusentals
år. Nyckeln till deras överlevnad är förmågan att ta till vara och använda sig av naturens gåvor.
I utställningen presenteras föremål från olika etniska folkgrupper;
BANIWA
Baniwa drabbades hårt av gummiindustrins exploatering i början av 1900-talet. Antalet Baniwa
sjönk snabbt och deras kultur förändrades. Idag bor de framförallt i delstaten Amazonas i Vene-
zuela, men också i Colombia och Brasilien.
BARE
I konflikten om rätten till området mellan spanjorer och portugiser följde en lång historia av
migration och politisk konflikt för Bare. Under många år har de tvingats flytta fram och tillbaka
över gränserna mellan Venezuela och Brasilien.
DE’ÁRUWA
Även De’áruwa finns på båda sidor av gränsen mellan Venezuela och Colombia och lever
utmed Orinoco och dess bifloder.
E’ÑEPA
E’ñepa är även kända under namnet Panare. De bor huvudsakligen i staten Bolívar i Venezuela,
men också i staten Amazonas.
HIWI
Redan på 1600- och 1700-talen beskrivs Hiwi av historiker som kringflyttande jägare och sam-
lare. De har en lång historia av krig och konflikter som förändrat deras traditionella livsstil.
HOTÏ
Där andra grupper blivit påverkade av världen utanför har Hotï, pga. sitt isolerade boende, i stor
utsträckning fått vara ifred.
PUINAVE
Puinave är en etnisk minoritet med ursprung från den colombianska sidan av Orinoco. Hur och
när de kom till Venezuela är inte känt. Från att tidigare ha levt som nomader är de numera fast
bosatta.
TSASE
Tsase är en av de mindre grupperna i regionen. Politiska och kulturella förändringar har splitt-
rat Tsase så att de idag ingår i
; flera av de andra grupperna.
WAKUÉNAI
Wakuénaifolkets område sträcker sig över Venezuela, Colombia och Brasilien. De har förlorat
många av sina traditioner när nya ekonomiska krav tvingat dem till förändringar av både arbets-
fördelning och sociala hierarkier.
WAREKENA
Många Warekena-familjer har ofrivilligt flyttat mot Orinoco. Deras långa historia av kontakt
med missionärer, gummihandlare, köpmän, slavhandlare och kolonisatörer har haft en för-
ödande effekt på deras traditionella kultur.
YANOMAMI
Av alla grupper av ursprungsfolk i venezolanska Amazonas är Yanomami de som studerats
mest och är kanske vidast kända. Man vet att Yanomami bodde vid Parima-bergen och övre
Orinoco redan 1758. Grupper av Yanomami bor nu även i Brasilien.
YE’KUANA
Genom sin skicklighet på flodvattnen kunde Ye’kuana bosätta sig över ett förhållandevis stort
område i staterna Amazonas och Bolivar. Kolonisationen av Ye’kuanas område skedde hand i
hand med många vetenskapliga expeditioner som genomförts i deras territorium.
SAMARBETET MED CISNEROSFONDEN
CISNEROSFONDEN I VENEZUELA
Bakgrunden till denna utställning är en redan befintlig samling föremål. Genom donationer
och insamlingar har Cisnerosfonden, en privat organisation i Venezuela, en väldokumenterad
och varierad samling föremål från skilda etniska grupper längs Orinocofloden. Samlingen är ett
resultat av nästan ett halvt sekels systematiska insamlande. Tålamodet och envisheten hos
insamlarna, Patricia och Gustavo Cisneros, har gjort det möjligt att studera, bevara och sprida
föremålen. Deras målsättning är att med respekt förmedla kunskapen om Orinocofolken och
deras levnadssätt som existerat sedan länge. Kunskapen har samlats i ett av fondens projekt,
Proyecto Orinoco, som under flera år ställt ut delar av samlingarna på olika platser i Europa.
CURATOR FRÅN VENEZUELA
Världskulturmuseet samarbetar med forskaren, antropologen och arkeologen Lelia Delgado.
Hon är den vetenskapliga basen, curatorn och textförfattaren till innehållet i utställningen. I
samarbete med Världskulturmuseets personal har ett koncept för utställningen arbetats fram.
CURATOR LELIA DELGADO
Lelia Delgado har studerat antropologi med arkeologisk inriktning vid Instituto Venezolano de
Investigaciones Cientificas i Caracas i Venezuela.
Hon har undervisat vid Instituto de Antropología de la Universidad de Caracas och inne-
haft ledande forskningsuppdrag på Galeria de Arte Nacional.
Lelia är innehållsansvarig för Orinocoprojektet hos Cisnerosfonden i Venezuela och curator
för fondens internationella utställningar i bl.a. Bonn, Hannover, Frankfurt, Biaritz, Prag, och
Geneve.
Läs mer om fondens arbete på www.orinoco.org
DESIGN OCH ARKITEKTUR
DANSKA ARKITEKTER
De danska arkitekterna Schmidt, Hammer & Lassen med kontor i Århus har en gedigen och
bred erfarenhet av internationella design- och byggnadsprojekt. Man arbetar i spänningsfältet
mellan Norden och världen. Just nu är de involverade i ett stadsutvecklingsuppdrag i Tianjin i
Kina, efter att ha vunnit den internationella tävlingen om uppdraget. Nyligen har de också ritat
flera nya kulturbyggnader, bland annat Växjös och Halmstads nya bibliotek, Århus nya Konst-
museum, utbyggnaden av Det kungliga Biblioteket i Köpenhamn, Nordlyskatedralen i Alta och
det nya kulturcentret i Nuuk på Grönland.
S, H & L deltog 1996 i Venedigbiennalen med utställningen Northern Factor – New Genera-
tion of the North. Vid flera tillfällen har de fått utmärkelsen Årets Arkitekturpris från både
Köpenhamns, Århus och Ålborgs kommun.
Läs mer om Schmidt, Hammer & Lassen: http://www.shl.dk
VENEZUELAS NATUR
I Venezuela finns både regnskog, höga berg, kust och savann. Denna mycket omväxlande natur
bidrar till landets rikedom i flora och fauna: jaguar, ocelot, hjort, tapir, myrslok, apor, kajman
och papegojor är några exempel på
; landets rika djurliv. Tiotusentals plantor finns i området.
Dessvärre går flera hundra kvadratkilometer regnskog förlorad varje år och många av arterna
dör ut. Just nu planeras dock en stor satsning i Venezuela för att bevara den biologiska mång-
falden, ett projekt som drivs av regeringen i samarbete med UNESCO.
Leave a comment
Here you can leave a comment. You have to supply an e-mail, an alias and you have to accept the agreements.